De Vreedzame School en Wenswijk

De Ontdekking is een Vreedzame School en wat houdt dat in? 

Kom je bij ons aan boord dan kom je terecht op een Vreedzame school.

Dat betekent dat we je graag leren om op een goede manier met elkaar en onze omgeving om te gaan. Dat moet je leren want het is niet altijd vanzelfsprekend. In iedere groep wordt er iedere week een ‘gedragsles' gegeven. Na 6 lessen start je weer met een nieuw blok. Ieder blok heeft uiteraard een eigen thema:

1. We horen bij elkaar (groepsvorming)
2. We lossen conflicten zelf op (eigenaarschap)
3. We hebben oor voor elkaar (communicatie)
4. We hebben hart voor elkaar (gevoelens)
5. We dragen allemaal ons steentje bij (verantwoordelijkheid)
6. We zijn allemaal anders (diversiteit)

In de school kun je op de diverse prikborden zien waar we mee bezig zijn. En weet je wat leuk is? Na ieder blok krijgen je ouders een algemene nieuwsbrief waarin staat wat er dat blok aan de orde is geweest. In de groepen 1 t/m 6 krijgen je ouders zelfs een toegespitste kletskaart met tips om ook thuis in gesprek te gaan. Super handig natuurlijk als je thuis hetzelfde doet als op school.

De Wenswijk

Maar dan zijn we nog niet klaar want leren doe je in de praktijk. Je komt bij ons in contact met de ouderen van Meulenvelden, de cliënten van Zozijn en de peuters van Puck&Co. Dit noemen we het project Wenswijk. De Wenswijk sluit perfect aan bij de lessen van De Vreedzame School. Iedere maand wordt er een activiteit georganiseerd met een groep van De Ontdekking en de andere deelnemers.

Wat we dan doen?

  • Een voorleesontbijt met de ouderen uit Meulenvelden met de leerlingen uit groep 3;
  • Pannenkoeken bakken door de leerlingen van groep 8 voor de ouderen uit Meulenvelden;
  • De bewoners van Zozijn houden samen met de leerlingen van groep 7 een high tea;
  • De bewoners van Zozijn en Meulenvelden zingen samen in een koor voor de kerstviering;
  • Een circus voorstelling van jong en oud;
  • Kerstmarkt met alle deelnemers.

Je komt dus met veel verschillende groepen mensen in aanraking en dat is behalve erg leuk en spannend ook succesvol! De cliënten van de Lockhorst (met een verstandelijke beperking) werken twee ochtenden in de week bij ons op school. Waar je in het begin eerst nog een beetje vreemd kijkt wen je er vast ook snel aan. Iedereen mag hier anders zijn. En de juffen en meesters? Die zijn er trots op dat we dit aan jullie mogen aanbieden.